Saksanpaimenkoira rotuna

Saksanpaimenkoira ja käyttötarkoitus

Saksanpaimenkoiraa sanotaan maailman monipuolisimmaksi palveluskoiraksi, joten ei siis ihme, että se on Suomen kolmanneksi suosituin koirarotu. Saksanpaimenkoira on paitsi älykäs ja valpas, niin myös kaunis katsella. Saksanpaimenkoira palveluskoirana on suosittu rotu muun muassa armeijan ja poliisin käytössä. Saksanpaimenkoira eli seefferi on suosittu rotu myös runsaasti liikuntaa harrastavien henkilöiden keskuudessa, sillä se tarvitsee runsaasti liikuntaa.

Jäljitys, eli jälki

Saksanpaimenkoira rakastaa liikuntaa ja kaikenlaista toimintaa. Jälki, eli jäljitys on sille erittäin toimiva laji, ja koira voi ajaa jälkeä joko metsässä tai pellolla. Jäljestämiseen tarvitaan maanomistajalta aina lupa ennen jäljestämisen harjoittelua, tapahtuu se sitten metsässä tai pellolla. Koiran pitää selviytyä monenlaisista tehtävistä, joten siltä vaaditaan aina sekä hyvää fyysistä että henkistä kuntoa. Liikkuessa koiran energian kulutus on suuri, joten ravinnon on oltava ravitsevaa ja tasapainoista. Käytännössä ravinnon tulisi sekä imeytyä hyvin verenkiertoon että sulaa hyvin elimistössä, joten ruokavaliolla on kaiken muun ohella erittäin iso merkitys. Jäljestävältä koiralta vaaditaan aina sekä osallistumishalukkuutta, temperamenttia että vilkkautta. Jäljestävän koiran pitää ottaa vastaan käskyjä ja noudattaa niitä. Ohjaajan taas pitää aina tietää, miten koira käyttäytyy eri tilanteissa ja opastaa koiraa tekemään parhaansa.

Saksanpaimenkoiran luonne ja käyttäytyminen

Saksanpaimenkoiran luonteen ominaisuuksiin kuuluu tasapainoisuus, vahvahermoisuus, itsevarmuus ja ennakkoluulottomuus. Ominaisuuksia, joita jokainen haluaisi koirallaan olevan. Saksanpaimenkoiran pitää olla myös tarkkaavainen, ehdottoman säyseä ja ohjaajansa hallinnassa oleva. Koiralla pitää olla omaa rohkeutta ja eräänlaista taistelutahtoa, joka kuuluu rodun tärkeimpiin ominaisuuksiin. Saksanpaimenkoira suhtautuu yleensä epäluuloisesti vieraisiin ihmisiin ennen kuin vieraammat henkilöt ovat voittaneet koiran luottamuksen. Joillakin saksanpaimenkoirilla saattaa olla liiallista vartiointitapipumusta ja aggressiivista käytöstä, joista pitää pyrkiä koulutuksen avulla eroon. Rotu on yleensä helposti koulutettava ja hyvin älykäs.

Saksanpaimenkoiran historia

Saksanpaimenkoirat tulevat Saksasta. Historian saatossa, eli 1800-luvun lopulla saksalainen, eläinrakas ratsumestari Max von Stephanitz kehitti erittäin suosituksi kohonneen saksanpaimenkoirarodun. Tiesitkö, että saksanpaimenkoira ei ole aina ollut nimeltään saksanpaimenkoira, joka viittasi sen alkumaahan, eli Saksaan. Ensimmäisen maailmansodan aikana erityisesti Isossa-Britanniassa saksanpaimenkoiran nimenä oli Alsatian, sillä katseet haluttiin kääntää kokonaan sen alkuperämaasta pois. Saksanpaimenkoiran suosio lisääntyi kaikkialla maailmassa ja suureen maailmaan, eli lähinnä Amerikan Yhdysvaltoihin saksanpaimenkoira rotuna kulkeutui vasta amerikkalaisten sotilaiden mukana. Ihanan nostalgisissa elokuvissa esiintyivät myös koiratähdet: ranskalainen Rin Tin Tin ja Strongheart.

Saksanpaimenkoiran hoitaminen

Saksanpaimenkoiria on olemassa lyhytkarvaisia ja pitkäkarvaisia. Saksanpaimenkoiran turkkia kannattaa säännöllisesti harjata ja hoitaa karvanlähdön vähentämiseksi. Yleisesti suositellaan, että turkkia pitäisi harjata ainakin kaksi kertaa viikossa. Energinen saksanpaimenkoira tarvitsee paljon tekemistä ja liikunnallista aktiviteettia. Koirat pitävät sekä uimisesta että erityisen paljon myös sopivan pituisista kävely- ja pyöräilylenkeistä. Saksanpaimenkoira oppii helposti juoksemaan samanaikaisesti, kun omistaja tekee matkaa pyörällä. Saksanpaimenkoira sopii sekä työkoiraksi että perhekoiraksi, kunhan sen tarpeet otetaan hyvin huomioon. Saksanpaimenkoira on voimakas ja sillä on yleisesti hyvä kunto.

Saksanpaimenkoiralla on pehmeä ja pitkä päällyskarva ja tuuhea, komea häntä. Kaulassa oleva karva on hyvin pitkää ja tuuheaa. Normaalisti tummassa, lähes mustassa turkissa on kultaisesta ruskeaan tai harmaaseen vivahtavia sävyjä. Saksanpaimenkoira voi olla myös yksivärinen, joko sudenharmaa tai musta.